keskiviikko 7. elokuuta 2019

Lomajuttuja


Viime vuoden lomareissulta. Pilvien yllä ✈

Olen siis lomalla 😁

”Olemme tärkeitä, mutta emme korvaamattomia."- teksti on lainattu joltain etelä-suomalaiselta eläinlääkäriltä. Törmäsin jossain kohtaa kesällä tähän tekstiin, kun eläinlääkäri ilmoitti asiakkailleen jäävänsä lomalle. Ajattelin heti, että tuota käytän itsekin. En tiedä, onko hän tuon ihan itse keksinyt, mutta erittäin hyvin sanottu. Asia on just noin. Olimme sitten yrittäjiä taikka palkkatyöntekijöitä, emme me loppujen lopuksi korvaamattomia ole. Itsellemme olemme, joten on erittäin tärkeä levätä ja hoitaa itseään lomailemalla.

Tämä alla oleva teksti kimpoili jo alkukesästä ulos, kun minua rupesi jurppimaan taas vaihteeksi se, että yrittäjä ei saisi lomailla. Ainakin jonkun mielestä. Miksi pitää luoda semmoinen ilmapiiri?

Loma on asia, josta tasaisin väliajoin keskustellaan facebookin laajassa naisyrittäjäryhmässä. Aina joku heittää ilmoille, että pidättekö lomaa ja jos pidätte niin kuinka paljon. Jotkut kehuskelee sillä, että pitävät kaksi päivää kesän aikana vapaata, joku toinen taas täräyttää kunnon lomat kehiin. Jälkimmäinen on minun mieleeni. Itse koetan kovasti kehittää yritystäni siihen suuntaan, että lomailu on mahdollista myös tulevaisuudessa. 

Ja kyllä, siihen tarvitsee todellakin kehitellä suunnitelmaa jo hyvissä ajoin, jos aikoo olla lomalla. Turha odotella aikaa ajatuksella, että: "Mä lomailen sitten, kun on hiljaisempaa". Ei se onnistu. Sillä sitten, kun yrittäjällä on hiljaista, niin sitten ei ole rahaa ja sitten, kun on rahaa, niin ei yleensä ole aikaa. Tuo sittenkun- ajattelu on muutenkin ihan perseestä. Ei ole sittenkun aikaa olemassa. Tästä sitku- touhusta olen kirjoitellut aiemminkin. Linkki siihen postaukseen tässä.

Loma on myös asia, josta olen useasti tämän kesän aikana kuullut suunnasta jos toisestakin, että ”Eihän yrittäjät pidä lomaa”. Ja monet ”korvaamattomat” yrittäjät toitottavat tätä suureen ääneen. Olkoonkin sarkasmia tai mitä tahansa, mut mitähän *****, oikeesti? Miten niin yrittäjällä ei olisi sitä samaa oikeutta pitää lomaa, kuten kaikilla muillakin? Osittain yrittäjä luo itse tuon tilanteen, että ei lomaile. Jos asenne on valmiiksi se, niin niinhän siinä tahtoo käydä sitten. Sitä saa mitä tilaa. 

Helpoksi yrittäjän lomailua ei todellakaan ole tehty. Sitä ei tulisi mieleenikään väittää. En edes ole viime aikoina seurannut, että mitä kivaa Arkadianmäellä on keksitty pienyrittäjän pään menoksi. Ei viitsi seurata, kun alkaa ottamaan päähän. Toki tähänkin asenteeseen varmaan jollain olis joku mielipide ja saa ollakin.


Kaunis Kotorinlahti elokuu 2018.

Omalta yrittäjäntaipaaleelta tiedän kyllä, että se ei aina ole mahdollista rahallisesti jäädä pois töistä viikoksi, kahdeksi tai jopa pidemmäksi aikaa. Ei ole siitä kyse ettenkö sitä ymmärtäisi. Jos yrityksen kanssa on tilanne tuollainen, niin olisiko aika sitten vähän miettiä jotakin muuveja johonkin suuntaan? Tehdä esim. ohessa jotakin varma tuloista hommaa taikka sitten kehittää yritystä siihen suuntaan, että lomat on jonain päivänä mahdollisia.

Mielestäni siihen pystyy itse vaikuttamaan. Yrittäjä suunnittelee vuoden tai puoli vuotta aiemmin pitävänsä viikon loman, niin kyllä se on sillä lailla, että asiakkaat kyllä pystyy olemaan sen viikon ilman sitä yrittäjää ja jatkaa yhteistyötä sitten loman jälkeen. Jokainen asiakas on myös ihminen, joka useimmiten pitää lomaa. Asiakas myös ymmärtää. Eri asia on se, jos on sovittu jo jotain ja yks’kaks päätätkin pitää loman kohdassa, jossa on jo sovittuja töitä. Niin tottakai sitten asiakassuhteet tai urakat ja vähän muukin kusee, jos ei sen suhteen ennakoi.

Semmoisia mietteitä taas onnistujalta täältä Kroatian auringon alta. Lisää juttua tulossa tästäkin mun suosikki- maasta. Valmiina siis jo juttuja, kunhan saan sanat mieleiseen järjestykseen 😉

Onnistumisia lomailun suunnitteluun, ihan jokaiselle.

Aurinkoisin terkkusin, Heli 🌞🌞🌞

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti