tiistai 27. syyskuuta 2016

Juokse tyttö juokse


Minulla on viha-rakkaussuhde juoksemiseen. Välillä se on minulle ilmaista terapiaa ja välillä heitän juoksulenkkarit tarkoituksella nurkkaan pölyttymään ja totean, ei tämä ole minun juttu.

Nuorempana osallistuin muutamiin koulun juoksukisoihin ja juoksin päivät pitkät tallilla hevosten kanssa. En ole kuitenkaan varsinaisesti harrastanut juoksua koskaan ennen aikuisikää. Kun asuin New Yorkissa vuosia sitten, innostuin kokeilemaan juoksemista. Juoksukärpänen puraisi ja juoksinkin vähintään kolme kertaa viikossa.

Juoksu on parhainta etenkin silloin, kun elämässä myllertää. Juoksun aikana murheet unohtuvat ja pää tyhjenee ajatuksista. Usein kunnon juoksulenkin jälkeen olo on kuin uudesti syntynyt. Asiat eivät enää olekaan niin huonosti, kuin ennen lenkkiä. Ymmärrän hyvin sanonnan, että juokseminen on ilmaista terapiaa.

Välillä räntäsateessa tossut märkinä juostessa ja reisiä kolottaessa, unohdan juoksun tuoman henkisen hyvän olon. Niinä hetkinä päätän, että juokseminen saa jäädä.


Pari vuotta sitten juoksin elämäni ensimmäisen puolimaratonin. Ilmoittauduin puolikkaalle kaverini ylipuhumana ja vähän läpälläkin. Tämmöiselle 10 kilometrin köpöttelijälle, iski kilpailupäivänä paniikki. En ollut harjoitellut läheskään niin paljon kuin olisi pitänyt, mutta päätin kuitenkin osallistua ja mennä vaikka sisulla.

Niin meninkin ja juoksin vielä viisi ylimääräistä kilometriä koska eksyin reitiltä. En ole koskaan ollut fyysisesti niin rikki kuin tuon koitoksen jälkeen.  Kaikki johtui huonosta valmistautumisesta. Ei voi olettaa, että jos jaksaa juosta 10 kilometriä helposti, voi juosta puolet enemmän. Kroppani oli pitkään sekaisin tuosta rääkistä. Siksi juoksulenkkarit saivat jäädä satunnaisia lenkkejä lukuun ottamatta nurkkaan.

Nyt, kun olen panostanut kunnolla salitreeniin, olen alkanut kaivata sen vastapainoksia jotain, missä ei tarvitse keskittyä niin intensiivisesti kuin salitreenissä. Siksi aionkin tästä eteenpäin mahduttaa pari juoksukertaa viikkoihini.

Aion myös ensi vuoden aikana juosta puolimaratonin. Tällä kertaa hyvin valmistautuneena.  Teen asiasta julkisen, jotta pysyn päätöksessäni.

Juoksemisen suola on siinä, että se on aina yhtä rankkaa, mutta joka kerta jaksaa enemmän. Juoksemisen voi aloittaa aina uudestaan ja kehittymisen huomaa nopeasti, kun vain jaksaa aloittaa maltilla.

Juosta voi sekä aikaa että matkaa vastaan – tai kaveria vastaan. Ainakin omaa itsetuntoani hivelee se, että pääsen ylittämään itseni. Oli se sitten uusi matka- tai aikaennätys. Vaikka olin fyysisesti hajalla puolimaratonistani, henkinen hyvä olo oli jotain käsittämätöntä. Olin juuri juossut 21,0975 kilometriä ja vielä viisi ylimääräistä kilometriä.
Ajattelin lähtöviivalla, etten tule koskaan pääsemään maalin, mutta niin vain pääsin. Vaikka aikani oli huono, minä tein sen silti. Siksi haluan tehdä sen uudelleen, haluan kokea sen endorfiinimyllytyksen, jonka maaliin tullessa saa. Itsensä ylittäminen on mahtavaa.Loppuun haluan lainata filosofi Platonia. ”Itsensä voittaminen on voitoista ensimmäinen ja paras”.  Haluan tekstilläni sanoa, että ylitä itsesi. Älä tyydy, vaan tavoittele mahdottomalta tuntuvia asioita. Kun tavoitteet saavuttaa, olo on uskomaton. Vaikka epäonnistuisi, aina voi nousta ja yrittää uudelleen – vähän kovemmin.

Juoksuterveisin, Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti