perjantai 30. syyskuuta 2016

Miten selvitä kaamoksen yli?

@Heli Järvinen
Suurin osa suomalaisista porskuttaa kaamoksen yli ilman ongelmia. Noin 10 prosenttia suomalaisista kärsii toistuvasta kaamosmasennuksesta. Kaamosmasennus alkaa oireilla lokakuussa ja on voimakkaimmillaan marraskuusta tammikuuhun. Valon lisääntyessä oireet helpottuvat. (Tiedot otettu KS 29.9.)

Itse huomaan lisääntyvän pimeyden vaikuttavan omaan jaksamiseeni. Kun pimeä tulee aiemmin, tuntuu, että mitään ei ehdi tehdä. Ihan kuin päivä olisi ohi, kun pimeä alkaa. En ole saanut lääkärin diagnoosia, mutta uskon kärsiväni jonkin asteisesta kaamosmasennuksesta. Kärsin myös asennevammasta lisääntyvää pimeyttä kohtaan. Joka vuosi marisen läheisilleni pimeydestä ja siitä kuinka masentavaa se on.

@Heli Järvinen
Kouvolan Sanomien jutussa Timo Salmisaari kertoo, että kaamosta vastaan voi taistella kaikella hyvällä, mitä elämässä on. Myös kirkasvalolampusta ja runsaammasta D-vitamiiniannoksesta on joillekin apua.

Olen aiemmin kirjoittanut kuinka omilla ajatuksilla on suuri merkitys. Tänä vuonna on korjausliikkeen paikka. Mitä, jos ajattelisinkin syksyä ja pimeyttä hiukan eri kantilta. En ajattele sitä kaikkea, mitä en voi tehdä. Kohdistan ajatukset kaikkeen siihen, mitä voin tehdä.

Syksyllä ei voi maata rannalla tai puistossa ottamassa aurinkoa, mutta syksyllä voi luvan kanssa kääriytyä huopaan ja lukea kaikki ne kirjat, mitkä kesällä hamstrasi ja ne jäivät odottamaan vinoina pinoina kotiin.

Syksy on myös hyvää aikaa koota ystäväporukka lautapeli-iltaan, sillä festarit ja muut kesän menot ovat takanapäin.

Tänä syksynä aloitan ikuisuusprojektin nimeltä ”neulo sänkyyn peitto”. Kun kotona on mieluisaa puuhaa, sohvalla kököttäminen ei tunnu pahalta.

Syksystä voi nauttia myös pihalla. Kirpeä ilma saa posket punottamaan ja lenkin jälkeen on ihana juoda iso kuppi höyryävää teetä. Kävin jo ostamassa toppahousutkin, ettei minulla ole tekosyytä olla menemättä ulos. Ihminen tarvitsee raikasta ilmaa. Lenkkien ei tarvitse kestää kahta tuntia, puoli tuntiakin riittää.
@Heli Järvinen

Pitäisi opetella nauttimaan enemmän kaikista vuodenajoista. On onni, että Suomessa on neljä vuodenaikaa.
Siksi kokosinkin itselleni pienen To do –listan syksylle, jotta minulla on paljon kivoja pieniä asioita syksyn varalle.

  • ·         Opettele kokkaamaan jotakin kurpitsasta.
  • ·         Ihastele tähtiä. Aja jokin ilta jonnekin, mistä tähdet näkyvät selkeästi.
  • ·         Käytä vähintään yksi kokonainen päivä lukemiseen.
  • ·         Tee ruokia joiden valmistamiseen menee monta päivää. Nyt on aikaa sellaiselle.
  • ·         Tee paljon smoothieita kesän marjoista.
  • ·         Nauti kirpeästä syysilmasta. Muista sää on vain asennekysymys.
  • ·         Aloita neulominen.
  • ·         Osta kirkasvalolamppu. (Olen suunnitellut lampun ostamista nyt jo kuusi vuotta)
  • ·         Ota mallia niistä ystävistä, jotka nauttivat pimeistä illoista.
  •        Yritä päästä valoisaan aikaan ulos mahdollisimman paljon.Mitä mieltä sinä olet syksystä ja kaamoksesta? Mitä hauskaa syyspuuhaa sinulla on?

Syysterveisin, Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti