tiistai 1. marraskuuta 2016

Kuppien kuppi ja naisasiaa naisasianaiselta

Tämä teksti on enemmän naisille suunnattua matskua. Lukekoon miehetkin, jos aihe kiinnostaa.

Olen onnellinen saadessani olla nainen, äiti ja ehkä vielä joskus mummoloidikin, jos elinpäiviä riittää ja jos jälkikasvu lisääntyy. Olen ylipäänsä elämän pikkuasioista onnellinen. Mutta. Myös ne jotkut elämän ”pikkuasiat” laittaa mun sisäisen feministini nostamaan päätään ja avautumaan asioista. Toisaalta taas, mahtuu meihin naisiinkin kaikenlaisia mulkeroita, joita varmasti löytyy molemmista sukupuolista. Tää juttu läks rönsyämää heti alkuunsa sinne tänne, kun on niin paljon asiaa ja haluaa kertoa kaikesta nyt heti.

Kuva: Helsingin Sanomat

Kuukuppi. Musta tuli joku aika sitten niin kova kuukuppi – fani, ettei voinut olla kirjottamatta tästä aiheesta. 
Taisi olla viime viikolla, kun sukulaisMIES jakoi videon facessa, joka kertoi tamponien kemikaaleista. Kuukautissuojiin lisätään melko lailla kemikaaleja, tuoksuja(!?) ja kaikenlaista turhaa, mistä se videokin kertoi. 
Videon johdosta syntyi rönsyilevä ja pitkä keskustelu. Sille keskustelulle sai nauraa ihan vedet silmissä. Lähti aivan lapasesta se, että mitä kaikkee esim. sen kuukupin kanssa voi käydä :D Joku suhtautui siihen niin, että sen kanssa ei saa muuta, kuin sotkua aikaiseksi. Joku taas puhui kovasti puolesta.

Heille, ketkä ajattelivat aiheesta ei kovin hyvään sävyyn, niin voin avata pari juttua. Vessassa käynti ei suinkaan näytä siltä, että olis murhannut jonkun tai vähintään pahoinpidellyt ;) Mä, melkosena säätäjänä ja mämmikourana olen onnistunut selviämään kupin kanssa niin, että wc ei ole käyntini jälkeen taistelutanner. Sitä ei siis kannata pelätä. Sen kupin kanssa kyllä selviää, kun vähän treenaa. Minulla on vaan oma kokemukseni. Linkitän tähän enemmän asiaan perehtyneiden juttuja. Hyviä puolia on ilman muuta ekologisuus, varmuus ja tuotteen toimivuus kaiken kaikkiaan. Tekee mitä lupaa. 
Kuva lainattu Luneten sivuilta.
Oikein asetettuna kupin vetoisuus on paljon parempi, kun tamponien tai siteiden. Tiedän mistä puhun. Joskus olen ajatellut, että miten hitossa sitä ”jätettä” voi tulla niin paljon?! Mun mielestä enemmän jälkiä ja haittaa jää semmoisista suojista, mistä jää jäte. Sen lisäks suojiin ei voi luottaakaan. Usein meni jostain "ohi", mikä ei ole erityisen imartelevaa, kun ne olotilat on muutenkin semmoset, että vois olla jossain pimeessä luolassa pari päivää. Puhumattakaan siitä, jos taloudessa useammalla on samaan aikaan menkat, niin terve! Voi kanssaeläjä parkoja!
Jätteen lisäksi niihin suojiin menee ihan sairaasti rahaa, josta päästäänkin toiseen juttuun, mikä mua tässä ahisti viimeks eilen, kun siitä uutisoitiin. Naisen euro. Ehkä siitä kuitenkin toisella kertaa. Näitä ei muuten jaksa kukaan lukea :D

Heillä, jotka käyttää hormonaalista ehkäsyä, saattaa kuukuppi olla tarpeeton. Yleisesti ottaen silloin on menkat ymmärtääkseni monilla niukat, jos on ollenkaan. Useat naiset ovat kuitenkin luopuneet hormoneista. Hormonit aiheuttavat käyttäjän lisäksi muutoksia ympäristössä. 
Keskustelussa olleet eivät kannattaneet hormoneja lainkaan. Muutenkin sillä porukalla tuntui olevan ekologinen elämäntapa ja –asenne. Näistä kemikaaleista on ollut Kemikaalicocktail- blogissa postauksia. Vanhoja tosin, mutta eipä nämä asiatkaan uusia ole. Niihin ei ole kaikki vaan herännyt :)

Kuva lainattu Luneten sivuilta.
Keskustelussa joku nosti myös esille, että miksi paikoitellen menkat on vieläkin tabu. Onneksi ollaan menossa parempaan suuntaan, ehkä. Ymmärrän senkin, että maailmassa on kolkkia, jossa kuukautiset on hirveä häpeä tai jotain. Se nyt on vaan semmonen juttu, että yleisesti ottaen ne naisella on joka kuukausi ja siihen liittyy kaikkea ei niin kivaa. En vaan ymmärrä miksi asiasta, jolle ei voi mitään, pitää tehdä niin helvetin hankalaa!?

Mulle on ollut ikuinen mysteeri, että miksi myös miehet oikkuilee tai tuittuilee. Naisille todetaan yleensä; ”Et onks menkat, ku oot tommonen?”  Ehkä sitä pitäs ruveta naistenkin käyttämään tilanteissa, jossa mies urputtaa jotain. ”Johtuu varmaan hormooneista ja sillee” :D Joskus olis siistiä, et miehetkin vois testata niitä olotiloja, mitä ne menkat aiheuttaa. Vähän niin, kun muistan nähneeni videon, jossa miehet oli synnytys-simulaattorissa vai mikä lie. Ei ollu äijillä helppoo.

Tässä vielä muutama linkki liittyen aiheeseen.

Terkkusin, naisasianais Heli

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti