tiistai 15. marraskuuta 2016

Mun Betonihelvetti

Kohdalleni osui taas yksi nerokas elämänohje: ”Näe pienten asioiden suuruus”. Tämä pätee tietysti kaikkeen. Tänään haluan puhua nykyisestä asuinpaikastani Kouvolasta

Kymmenisen vuotta sitten aloin tutustua paremmin Kouvolaan. Oli muutto edessä. Aika usein törmäsin netissä siihen nurinaan, mitä kouvolalaiset omasta kotikaupungista netin keskustelupalstoilla selittivät. Urheilevana ihmisenä koetin erityisesti selvittää urheilumahdollisuuksia Kouvolan seudulta. Ja niitähän riitti ja riittää. Jännä miten siitäkin saatiin jotakin negatiivis- sävytteistä keskustelua nettiin. Mä en niistä tietenkään välittänyt. Ihmetytti vaan. Ihmetyttää vieläkin, kun paljasjalkaiset Kouvolalaiset narisee siitä sun tästä, kuinka paskasti ”kaikki” on. Pitäskö kattoo peiliin, jos liian moni asia on perseestä? Luulen, että niillä narisijoilla ei oo hyvä missään. Enkä nyt halua yleistää, vähän vaan ravistella. Täällä on paljon yrittelijästä porukkaa ja hienoja ihmisiä kaiken kaikkiaan. Ja näitä valittajia löytyy varmasti joka kolkasta.

Sen laitoin myös merkille ensimmäisinä Kouvola-vuosinani, että tehdasmentaliteetti jylläsi vahvana. Tai oletan sen olleen/olevan sitä. Se näkyy vahvasti työyhteisöissäkin. En tosiaan tiedä, että onko se se vai jokin muu seikka. Veikkaan, että se on kuitenkin ollut täällä entisessä tehdas- kaupungissa niin merkittävä työllistäjä, että on vaikuttanut yhteen ja mahdollisesti useampaankin sukupolveen. Karua se on, kun on isot työllistäjät lopettanut ja siirtynyt muualle. Tänä päivänä hiljentyneet kaupungit, nykyiset Kouvolan kaupunginosat on silloin ollut omia viirilejä kaupunkeja tehtaineen ja keskustoineen. On varmasti ollut kova paikka lähteä hyväpalkkaisesta tehdastyöstä yrittämään jotakin uutta.

Yrittäjät täällä tekevät tosi kovan duunin, että saavat yrityksen kannattavaksi. Itse henkilökohtaisesti toivon, että Kouvolan keskusta saataisiin uuteen eloon. Pieniä yrittäjiä pullolleen. Tietysti toivon niitä Kouvolan muihinkin tyhjiin kolkkiin. Täällä on paljon vapaata ja hyvää toimitilaa. Kunpa jotenkin voisikin toteuttaa toiveita. Moni pien’ yrittäjä tekee muuta työtä yrityksensä ohessa, jotta on mahdollista pyörittää yritystä. Melkoista touhua. Se vaatii tietysti paljon myös paikallisilta asukkailta. Mennä tyhjään keskustaan ja käyttää niiden pienyrittäjien palveluita mitä sinne on tullut ja mitä siellä vielä on. Vain ja ainoastaan sillä ne yrittäjät ja yritykset pysyy hengissä.

Kouvola on Suomen edukkaimpia paikkoja asua. Täältä on lyhyt matka isoimpiin kaupunkeihin, jos on tarve käydä sykkeessä :) Kaunista Suomen luontoa on myös siunaantunut tänne kaakon kulmalle todella paljon. On Repoveden kansallispuisto ja lisäksi ihan ”tavallista” metsää ja vesistöä yllinkyllin. Paljon kaikkea muutakin nähtävää ja koettavaa, jota en tähän nyt ala erittelemään. Kaiken muun hyvän lisäksi, täällä on Suomessa kolmanneksi eniten kesämökkejä. Ei siis voi väheksyä mökkiläisten arvoa tälle paikkakunnalle.

Kouvola, Tornionmäki

Kun mä olin pieni ajattelin, että varmasti muutan Kainuun perukoille isona. Rakastin sitä syrjäistäkin syrjempää maaseutua ja karua erämaata. Toisaalta, kun minussa on puolet pohojalaasta, niin toinen puoli minusta ajatteli, että lähden isona isän synnyinseudulle Koskenkorvalle :) En lähtenyt. Olen Kouvolassa. Eikä harmita. Olen jo pienestä pitäen saanut matkustaa Vantaalta, synnyinkaupungistani sukuloimassa ympäri suomen. Vaikka rahaa oli vähän, niin sukuloimaan ajeltiin. Tuli Suomi tutuksi :) Se on ihan mieletön rikkaus, että on päässyt näkemään monia paikkakuntia niin läheltä. Mikkeliin, jossa olen suuren osan elämästäni asunut, ikävöin toisinaan. Onneksi sinne on Kouvolasta lyhyt matka :) 

Latte Kouvolan keskustan ihanassa kahvilassa, Papulaarissa.

Pointtini lienee, että ollaan ylpeitä asuinpaikastamme, sijaitsi se missä päin tahansa. Usein näkee somessakin oman kaupungin dissaamista. Miksi ihmeessä? Jos on mentävä merta edemmäksi kalaan, niin sitten on vaan mentävä, eikä valitettava :) Se negatiivinen länkytys ei kyllä yhtään nosta paikan mainetta. Ei varmaan kovinkaan väärässä ole sanonta, ”Koti on siellä, missä sydän on”. Tehdään kouvolalaiset Kouvolasta se positiivisempi Kouvola <3 Paljon on kyllä asenteet meistä ihmisistä itsestään kiinni.

Yrittelijästä päivää :)


<3 Heli <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti