perjantai 12. tammikuuta 2018

7 syytä, miksi olen ihastunut Nizzaan


Ihastuin Nizzaan kaksi vuotta sitten. Nyt Ranskan Rivieralle on päästävä joka vuosi.

1. Arkkitehtuuri

Pastellin sävyiset ikkunaluukut ja värikkäät talot ovat vain todella kauniita. Huokailen joka kerta etenkin vanhan kaupungin kapeilla kaduilla talojen kauneutta. Ranskalaiset osaavat yhdistellä rohkeasti erilaisia muotoja ja värejä, jotka ovat kuitenkin täydellisessä tasapainossa keskenään, eikä mikään häiritse silmiä.

2. Tuoksut

Nizzassa tuoksuu aina hyvälle. Nizzassa tuoksuu meri, erilaiset kukat ja yrtit, kuten ihmeköynnös, timjami ja laventeli.
Vanhassa kaupungissa tuoksuvat erilaiset saippuat. Ole kuitenkin tarkkana, jos haluat ostaa aitoa Savon de Marseilles -saippuaa. Täältä löytyy tietoa aidon saippuan tunnistamiseen.
Jos matkustaa Nizzaan kesä-heinäkuussa, kannattaa suunnata sisämaahan, jossa kukkivat laventelipellot. Voin vain kuvitella kuinka huumaava tuoksu peltojen laidalla on.
Lisäksi hajuvesiteollisuuden keskuspaikka Grasse sijaitsee vain noin 40 kilometrin päässä Nizzasta.


3. Liikkuminen

Rivieralla on paljon nähtävää. Nizzasta pääsee junalla tai linja-autolla kätevästi moneen paikkaan. Olen kahden Nizzan reissuni aikana käynyt muun muassa Monacossa, Mentonissa, Cannesissa ja Cagnes-sur-Merissa. Bussilippu maksaa 1,50 euroa per suunta.
Vielä olisi kuitenkin moni paikka näkemättä, kuten St. Tropez, Antibes, Grasse, Marseille, Toulon ja laventelipellot.

4. Huolettoman kauniit ranskalaiset

Miten ranskalaiset sen tekevät? He ovat samaan aikaan elegantteja ja huolettomia. Tuntuu, että kaikilla ranskalaisilla naisilla on hyvä iho ja täydelliset hiukset. Ranskalaisissa ihmisissä on semmoista ”vähemmän on enemmän” -kaltaista kauneutta, jonka he kantavat itsevarmasti.

5. Ilmasto

Olen ollut Nizzassa aina toukokuussa, joten oma kokemukseni rajoittuu tällä hetkellä toukokuun ilmastoon. Kertaakaan Nizzassa ei ole satanut siellä oloni aikana. Pilvistä on ollut parina päivänä, mutta silti on ollut lämmin. Merituuli viilentää mukavasti paahteisina päivinä. Nizzassa paistaa aurinko ympäri vuoden. Tänä vuonna olisi tarkoitus mennä Nizzaan syksyllä, kun suurin osa turisteista on lähtenyt.

6. Ruoka ja juoma

Nizzassa koin aivan uuden elämyksen sushin kanssa. En ole eläissäni syönyt niin hyvää sushia kuin mitä Nizzan Sushishopista saa. Ravintoloita on ympäri Ranskaa. Jos olet menossa jonnekin päin Ranskaa, tarkista täältä löytyykö kohteestasi Sushishop.
Toreilta saa ostettua muutamalla eurolla tuoreita hedelmiä valmiiksi pilkottuina. Leipä on aina tuoretta. Kasvikset maustetaan ja salaatteihin tulee ihana oliiviöljystä tehty vinegrette. Kala tulee suoraan Välimerestä.
Ranskalainen viini on hyvää, mutta aivan liian halpaa. Pullon paikallista viiniä saa parilla eurolla.


7. Kaupunki- ja rantaloma samassa paketissa

Nizzassa voi yhdistää kaupunki- ja rantaloman. Harvassa suurkaupungissa pääsee rannalle heti kaupungin sykkeestä. Nizzassa on myös vilkas kulttuurielämä. Monet matkustavat Nizzaan katsomaan konsertteja tai jalkapalloa. Nizzassa on myös useita taidenäyttelyitä ympäri vuoden.Tätä kirjoittaessani kaipuuni Nizzaan vain kasvoi, mutta à bientôt, Nice.


Onko kukaan teistä käynyt Nizzassa? Onko se vienyt jonkun toisenkin sydämen?

Mukavaa viikonloppua!


Bisou bisouElina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti