lauantai 13. tammikuuta 2018

Mitä tapahtuu, kun myöhästyy lennoltaMoni on varmasti pohtinut, mitä tapahtuu, jos myöhästyy lennolta. Kerron oman tarinani, kun minun ja ystäväni Johannan Lontoon reissu sai ikävän päätöksen. Myöhästyminen maksoi meille lähes 2 000 euroa, vaikka yli puolet rahoista saimmekin takaisin.

Nyt popparit esiin, sillä tämä tarina on pitkä ja täynnä epäonnea. Aika kuultaa muistot, mutta jotakuinkin näin se meni, kun asiaa eilen pohdimme:

Aikataulumme oli aivan liian tiukka. Ajattelimme, että riittää, jos olemme kentällä tunti ennen koneen lähtöä.
Päätimme vielä jostain kumman syystä käydä ennen lentokentälle menoa läheisessä kaupassa lunastamassa noin kahdeksan euroa takaisin Oyster cardeistamme, joihin olimme ladanneet rahaa julkisilla liikkumista varten. Se ei kuitenkaan onnistunut tuossa kaupassa, ja siitä se alamäki sitten alkoi.

Eksyimme matkalla juna-asemalle ja myöhästyimme junasta. Aseman virkailija neuvoi meidän junaan, jolla pääsisimme kentälle puolessa tunnissa. Juna lähtisi pian. Se oli myöhässä, mutta uskoimme ehtivämme koneeseen. Juoksisimme vain täysiä kentän läpi.
Juna mateli ja oli välillä paikallaan. Junassa kohistiin, onko joku jäänyt sen alle, mutta ilmeisesti raidetyöt hidastivat matkaa. Yritimme soittaa Norwegianin asiakaspalveluun junasta, mutta yhteydet eivät toimineet. Olimme kentällä vasta kymmenen minuuttia ennen lennon lähtöä. Koneeseen ei enää edes otettu matkustajia. Game over.

Jonotimme lähimmälle Norwegianin tiskille, joka loppujen lopuksi olikin väärä tiski. Meidät ohjattiin toiselle tiskille kysymään, onko enää mitään tehtävissä.
Tämän oikean tiskin nainen puhui puhelimessa. Minuutit kuluivat. Kerroimme naiselle tilanteestamme, mutta lentomme oli jo lähtenyt, joten hän ei voinut tehdä asialle mitään. Virkailija olisi saanut meille myöhemmän lennon toisen lentoyhtiön koneella, mutta se olisi maksanut 800 puntaa. Silloin summa tuntui kalliilta, joten päätimme selviytyä tilanteesta itse.

Olimme jumissa Gatwickin kentällä perjantaina iltapäivällä. Epäonneksemme Englannissa sattui olemaan seuraavana maanantaina Bank holiday eli britit matkustivat pitkän viikonlopun ajaksi ulkomaille. Lähes kaikki lennot olivat täynnä samoin Lontoon hotellit. Lähin vapaa hotellihuone oli 10 kilometriä Lontoon ulkopuolella.

Stressileveli alkoi olla lievästi korkealla, sillä minun oli päästävä Suomeen viikonlopun aikana. Olin aloittamassa uudessa työpaikassa seuraavana maanantaina. Enkä halunnut olla ensimmäisenä työpäivänäni jumissa jossain päin maailmaa.
Jatkoimme lentojen metsästystä ja huomasimme, että useat lennot ovat halvempia, jos ne varaa erikseen eikä yhdessä.
Löysimme lennot Zürichin kautta Suomeen muutamalla sadalla eurolla kappale ja vaihtoaikakin oli vain kahdeksan tuntia. :D Minä sain lennon, mutta Johanna ei enää saanut. Lento oli täynnä.

Ei auttanut muuta kuin perua omani. Se ei ollutkaan ihan helppo juttu, sillä juuri varatun lennon lähtöön oli enää vajaat neljä tuntia. Asiakaspalvelija oli sitä mieltä, että lentoa ei voisi enää perua tai siitä ei ainakaan saisi rahoja takaisin. Asiakaspalvelijan esimies ymmärsi tilanteen. Hän upasi, että saan ainakin osan rahoista takaisin.

Gatwickiltä ei enää sen viikonlopun aikana saanut lentoja Suomeen, joten suunnistimme Heathrow:n lentokentälle.
Suuntasimme suoraan Finnarin tiskille, jossa virkailija opasti meidät varaamaan lennot netistä, sillä hän joutuisi pyytämään 100 puntaa palvelumaksua.
Löysimme Finnairin lennot Suomeen lauantai-iltana. Lennot maksoivat jotakin 400 euroa luokkaa per henkilö. Kallista, mutta kotiin oli päästävä. Maksoi, mitä maksoi.

Varasimme lennot. Tässä vaiheessa oli pitänyt soittaa Suomeen ja lainata vähän rahaa, sillä rahamme olivat lopussa.
Ehdimme juuri huokaista helpotuksesta, kun Johanna sai viestin, että varauksemme ei ollutkaan mennyt läpi. Rahat olivat kuitenkin hävinneet tililtä. Perjantai oli jo kääntynyt iltaan ja asiakaspalveluun ei saanut yhteyttä. En enää muista mitä kautta saimme jonkun asiakaspalvelijan kiinni, mutta hän lupasi, että saamme rahat takaisin. Hän ei kuitenkaan pystynyt vaikuttamaan varauksemme epäonnistumiseen.

Meillä oli enää reilut 800 euroa rahaa, ja sitten pankkitilimme ammottaisivat tyhjyyttään. Päätimme vielä yrittää minun puhelimellani varausta. Sitä ei kuitenkaan pystynyt tekemään, sillä järjestelmä herjasi tuplabookkausta. Marssimme uudelleen Finnarin tiskille. Virkailija ihmetteli tilannetta, sillä hänen järjestelmässään meistä ei ollut tietoakaan.
Onneksi tämä ihana virkailija osasi lukea tilanteen ja hän teki poikkeuksen. Kerroimme koko tarinan hänelle. Virkailija bookkasi meille lennot ilman palvelumaksua.

Nukuimme yön kentällä ja täytyy sanoa, että Heathrow on hyvä lentokenttä tappaa aikaa. Kentältä löytyy paljon aktiviteetteja turvatarkastuksen ulkopuoleltakin esimerkiksi piano ja verenpainemittari. ;)
Stressi purkautui naurun ja itkun sekaisiin fiiliksiin, kun soitin kotiin. Lentokoneessa saamani mustikkamehu ei ole ikinä maistunut niin hyvälle kuin silloin. Se oli voitonmalja. Me selvisimme.

Pret A Mangeristä sai maailman parhaimmat eväät vikoilla hiluilla Heathrown lentokentällä.

Mitä kannattaa tehdä, jos tietää myöhästyvänsä lennolta?

Jos kokisin tuon kaiken uudelleen, yrittäisin pysyä mahdollisimman rauhallisena. Rauhallisena ei tee hätiköityjä päätöksiä ja pystyy ajattelemaan järkevästi.
Jos tiedät myöhästyväsi lennolta, yleensä 30 minuuttia ennen lähtöä lentolipun voi vielä vaihtaa toiseen. Se maksaa, mutta tulee halvemmaksi kuin kokonaan uusien lentojen varaaminen.
Uskon, että mekin olisimme saaneet jotakin Norwegianilta tai matkavakuutuksesta takaisin, mutta emme osanneet jälkikäteen reklamoida mistään kenellekään.
Jos on mahdollista jäädä kohteeseen vielä pariksi ekstrapäiväksi, lento ja hotelli pari päivää myöhemmin saattaa tulla halvemmaksi kuin samana päivänä lentäminen.

Lennolta myöhästyminen vaatii kärsivällisyyttä, luovuutta ja paljon huumoria. Ja ainakin meidän tapauksessa rahaa.

Jälkeenpäin koko tilanne lähinnä naurattaa. Alkuperäinen lentomme Lontoosta Helsinkiin maksoi 40 euroa. Myöhästymisemme tuli maksamaan meille kymmenkertaisen summan.


Onko kukaan muu joutunut vastaavaan tilanteeseen ja jäänyt jumiin ulkomaille?


Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti