maanantai 8. tammikuuta 2018

Kiire on mielentila, miten se selätetään?Kiire oli viime vuonna useasti läsnä. Kiireentunteesta ei päässyt eroon, vaikka makasi vain sohvalla. Päivät ja viikot viuhahtivat ohi. Yhtäkkiä kevät olikin muuttunut syksyksi. Piti ihan miettiä mitä sitä oli puolen vuoden aikana oikein tehnyt.

Ainakin itsellä kiire tuntuu kehossa painavalta möykyltä. Hengitys on pinnallista. Elämä on suorittamista tehtävästä toiseen ja taistelua aikaa vastaan. Sitä haluaisi olla hetkissä läsnä ja nauttia niistä, mutta mieli huitelee jo jossain hoitamattomassa asiassa. Kiire tuo esiin pelkoa, että ei selviydy tai epäonnistuu, jos kaikkea ei saa hoidettua. Kiire on mielentila, joka syntyy priorisoinnin puutteesta. 

Ihailen ihmisiä, jotka saavat energiaa täydestä kalenterista. Minulle täysi kalenteri ei kuitenkaan sovi, ellen ole varma että se on väliaikaista ja saan tarpeeksi aikaa palautua kiireestä.
Kalenteriin on tärkeää säästää omaa aikaa, jonka voi käyttää miten haluaa. Välillä kiireen keskellä auttaa yksinolo. Välillä lenkki kaverin kanssa.

Mielestäni tärkein asia kiireentunteen selättämiseen on tietää omat rajansa. On myös tärkeää opetella jokin itselle sopiva nopea rauhoittumisharjoitus, jonka avulla saa ajatukset muualle. Toisille toimii söpöt kissavideot, minulle sopii muutama syvä hengitys tai pienet torkut.

Kun asiat alkavat kasaantua, kannattaa miettiä mihin asioihin haluaa panostaa ja mitkä asiat voi tehdä vähemmällä panostuksella.
Myös erilaiset to do -listat auttavat pysymään läsnä, sillä hoidettavia asioita ei tarvitse miettiä. Ne voi lukea paperilta tai puhelimesta ja viivata yli, kun asia on hoidettu.

Nykyään pyrin siihen, että kalenterissani olisi joka viikko vähintään yksi päivä, jolloin minulla ei ole mitään sovittuna. Niinä päivinä en vaadi itseltäni mitään. Välillä päivistä tulee yllättävän tehokkaita. Välillä huomaan selanneeni puhelinta neljä tuntia. Vaikutus on kuitenkin sama: mieli nollaantuu ja kiire on poissa.

”Don’t hurry, don’t worry, do your best and leave the rest” -Amish quote

Millä tavoin sinä selviät kiireestä?

Kiireetöntä viikkoa toivottaa, Elina


Kuva: Heli Järvinen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti