tiistai 20. maaliskuuta 2018

Murusia Budapestista
Ensimmäinen reaktioni Budapestista oli, että tämähän on kuin Pariisi. Rakennukset muistuttivat yllättävän paljon Pariisia. Tunnelma kaupungissa oli kuitenkin rennompi ja hieman boheemimpi kuin Pariisissa. Toisaalta välillä tuntui kuin olisi jossain päin Turkkia tai Moskovassa. Budapest onkin saanut historiansa saatossa vaikutteita jokaisesta ilmansuunnasta.
Toinen reaktioni Budapestista oli ihana kevät. Siellä nautittiin viime viikolla 17 asteen lämpötiloista, joka tuntuu nyt melko kaukaiselta, kun katsoo ikkunasta ulos. Samalta se varmasti tuntuu myös Budapestissa, sillä siellä on satanut tällä viikolla lunta. :O

Mieleeni jäivät myös upeat historiaa huokuvat rakennukset ja linnat, kuten Budan linna, Kalastajanlinnake, Citadellan linnake ja Parlamenttitalo. Budan linna kuuluu Budapestin suojeltuun maailmanperintöalueeseen kulttuurillisen ja historiallisen merkityksensä takia. Linna näyttää lumoavan hienolta erityisesti illalla valaistuna.
Kalastajanlinnakkeelta avautuvat upeat näköalat Tonavalle ja Pestin puolelle. Linnake koostuu laajasta terassista, jossa yhdistyvät uusgoottilainen ja uusromaaninen tyyli. Linnakkeen seitsemän tornia symboloivat 800-luvun unkarilaisia heimoja.
Citadellanlinnake sijaitsee 235 metriä korkean Gellertin vuoren huipulla. Kylpyläreissun päälle huipulle kiipeäminen teki tiukkaa, mutta huipulle pääsee myös autolla. Linnoitus rakennettiin puolustuskäyttöön vuonna 1854 Hapsburgien monarkkien toimesta.
Parlamenttitalon esikuvana on toiminut Lontoon Westminsterin palatsi. Parlamenttitalo on maailman kolmanneksi suurin, siksi sitä on vaikea olla erottamatta rakennusten joukosta.


Tonavan yli menee upeita eri aikakauden siltoja. Széchenyin ketjusilta on vanhin silta, joka yhdistää Budapestin kaksi osaa toisiinsa. Vapaudensilta rakennettiin 1800-luvun lopulla. Siltaa koristavat suuret pronssipatsaat, jotka esittävät turuleja, jotka ovat unkarilaisen tarun mukaan suojelijoita.
Kannattaa myös käydä vilkaisemassa Elisabetin silta ja Rákóczin silta.


Gellertin kylpylä huokuu historiaa. Se on hieman sokkeloinen, sillä aikanaan kylpylässä on ollut omat puolet miehille ja naisille. Vesi tulee historiaa huokuviin allashuoneisiin suoraan Gellértinvuorelta virtaavista kuumista lähteistä.


Heti ensimmäisenä päivänä halusimme maistaa aitoa unkarilaista gulassikeittoa. Tarjoilijakin vitsaili, jos keitto olisi mielestämme pahaa, emme saisi sanoa mitään. Niin tärkeä perinneruoka gulassikeitto unkarilaisille on. Keitto kuitenkin ylitti kaikki odotukseni. Ihanan täyteläinen ja sopivan tulinen liemi teki niin suuren vaikutuksen, että aion tehdä keitosta oman version tällä viikolla kotona. Jos minulla olisi ollut ruumaan menevä laukku matkassa olisin hamstrannut paprikapyrettä kotiin tuomisiksi. Tietääkö kukaan saako Suomesta paprikapyrettä?
Perinteinen gulassi valmistetaan pilkotusta naudanlihasta, se maustetaan sipulilla, paprikajauheella ja suolalla sekä kasviksilla.

Kirjoittelen vielä myöhemmin tällä viikolla lisää Budapestista muun muassa ravintolasuosituksia ja muita vinkkejä. :)

Reissuterveisin, Elina

Lähde: Expedia

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti